Llonganissa

El sabor particular dels embotits curats prové del procés de curació controlada i dels fongs que es formen a l’exterior del budell. La complexitat d’aquest assecat ha contribuït a l’alta valoració de què gaudeix aquest embotit, així com també el fet que se sol embotir en la tripa culana. Per això, la llonganissa va arribar a ser l’embotit de les grans celebracions, quan es treia el millor que es tenia al rebost: quan un jove festejador visitava la seva enamorada – el que se’n deia “anar de vistes”– se li oferien uns tallets de llonganissa. D’aquí ve que a la llonganissa bona se l’anomeni “del vistaire”.

La llargada i el calibre de la llonganissa depenen del budell emprat, que pot ser budell gruixut o cular. La llargada pot oscil·lar entre 25 i 45 cm, proximadament. El tall és d’un rosat vermellós intens, més fosc a mida que la peça s’asseca. S’hi distingeixen la carn i el greix, i els grans de pebre poden ser sencers o mòlts, i més o menys visibles. Per fora la pell és blanquinosa a causa de l’efecte dels fongs. Per elaborar-la es trien les carns de pernils i espatlles, preferentment, i també carn magra i lloms, en menor proporció perquè se sol considerar que aquesta carn pot resultar eixuta. El greix serveix per conferir textura i melositat a l’embotit. La carn de porc se sotmet a un procés de triatge, per tal de deixar-la lliure de membranes, nervis, tendrums i altres teixits durs. Es trinxa i se salpebra, es mesclen tots els ingredients i, en alguns casos, es deixa reposar un temps en fred, la qual cosa li donarà el seu aspecte característic. S’emboteix en el budell gruixut o en el cular i es deixa assecar a temperatura i humitat controlades.

El Soler de n’Hug és una masia de Prats de Lluçanès on s’hi duu activitat agrícola i ramadera des de fa dècades.

Embotits Camprubí oferim totes les varietats d’embotit tradicional de la zona i som reconeguts pel gust autèntic i singular de la nostra botifarra negra.

Venda de carn fresca de porc, pollastre, xai i vedella. Elaboració d’embotits.